М.Тэмүүжин
Шавжны уураг нь эрүүл мэндэд тустай, тогтвортой эх үүсвэр юм. Гэвч одоо энэ нь өргөн хүрээнд хүмүүсийг хоёр талцуулж байна.
Хүн төрөлхтний түүхэнд шавж нь хоолны цэснээс алга болоогүй. Шавж идэх (Entomophagy) хамгийн эртний баримт нь МЭӨ 30 мянган жилийн үед Испанийн хойд хэсгийн Альтамира агуйд зурагдсан байдаг. Үүнд зөгийн үүрний талаар ч байдаг. Өнөөдөр Латин Америк, Ази, Африкийн олон хүн шавжийг тогтмол хэрэглэж байна. Жишээлбэл, Мексикт буцалгасан, шарсан хясаа шиг өндөгт шавж буюу “Chapulines”-ийг уламжлалт хоолны газруудад амттан болгон иддэг.
Сүүлийн жилүүдэд шавж идэхээс татгалзахыг “дэлхийн элитүүд” махнаас татгалзахын тулд ухуулга хийж, төөрөгдөх онолуудаар нэмэгдүүлж байна гэж үзжээ. Энэ төөрөгдлийн онол нь ихэвчлэн Америк, Европын зарим хэсэгт хүчээ аваад байгаа. “Би шавж идэхгүй” гэж өөрсдийгөө нэрлэсэн бүлгэм ч байгуулагджээ. Үүний эсрэг АНУ-ын эрдэмтэн Сара Аниано уг бүлгэм болон эсэргүүцэгчид жирийн иргэдийг шавж идэхэд хүргэж болзошгүй гэсэн таамаглал дэвшүүлжээ.
Эх сурвалж: ZMS.mn