Цайны мөөг дэлхийг байлдан дагуулсан нь. Комбуча нь хүн бүрийн бодож байгаа шиг ашигтай юу?

0
хуваалцах
236
үзсэн

З.БАТЦЭЦЭГ

Цайны мөөг дээр суурилсан ундаа буюу дэлхий даяар комбуча гэж нэрлэгддэг ундаа нь маш олон ашигтай шинж чанартай байдаг. Энэ нь жингээ барихад тусалж, хоол боловсруулах замыг хэвийн болгож, үсийг торгомсог, арьсыг толигор болгодог. Олон орны бүсгүйчүүд үүнийг гоо сайхандаа өргөн хэрэглэдэг. Гэхдээ комбуча нь эсрэг заалттай байдаг бөгөөд үүнийг Lenta.ru мэргэжилтнүүдээс тодруулжээ.

1990-ээд оны сүүлээр дэлгүүрийн лангуун дээр өөр олон ундаа гарч ирсэнтэй холбоотой комбуча бараг мартагдсан. Гэсэн хэдий ч хэдэн жилийн өмнө комбучагийн нэр хүнд баруунд гэнэт огцом өсч, комбуча үйлдвэрлэгчид 2020 онд хоёр тэрбум гаруй долларын ашиг олжээ. Орлого нь 2028 он гэхэд бараг 12.2 тэрбум ам.долларт хүрэх төлөвтэй байна гэж Zion Market Research мэдээлэв.

 

Комбуча гэж юу вэ?

 

Комбучагийн тухай анх дурдсан нь МЭӨ 220 оноос эхтэй. Хятадын Цинь гүрний үед комбучаг ариусгагч, эрч хүч өгөх ундаа болгон хэрэглэдэг байжээ. Олон улсын хэмжээнд хүрсэн "комбуча" гэдэг нэр дорно дахинаас гаралтай гэж үздэг.

 

Комбуча ундааг элсэн чихэр нэмсэн хар эсвэл ногоон цайгаар хийдэг. Энэ нь витамин, амин хүчлүүд болон бусад эрүүл мэндийг дэмжих шим тэжээлийг агуулдаг. Комбуча дээр суурилсан ундааны үйл явц нь янз бүр байж болох ч ихэвчлэн давхар исгэх үйл явцтай байдаг ба энэ нь нян ба мөөгөнцрийн бөөрөнхий хэлбэрийн симбиотик өсгөвөрийг чихэрлэг цайны холимогт хийж, тасалгааны температурт нэгээс гурван долоо хоногийн турш исгэхийг хэлнэ. Гэхдээ комбуча нь техникийн хувьд мөөгний гэр бүлийн гишүүн биш юм. Харин энэ нь хэд хэдэн төрлийн мөөгөнцөр, бактерийн амьд өсгөвөр юм. Исгэлтийн дараа цайны гадаргуу дээр уут үүсдэг бөгөөд энэ нь хэмжээ, өнгөөрөө мөөгтэй төстэй.

 

Комбучагийн ашигтай шинж чанарууд

 

Комбуча дээр суурилсан ундааны яг найрлага нь түүнийг бэлтгэх аргаас хамаарна: исгэх хугацаа, элсэн чихрийн хэмжээ гэх мэт. “Комбуча нь асар их хэмжээний органик хүчил, фермент, липид, пробиотик, байгалийн антибиотик, хлорофилл, глюкоз, фруктоз, сахароз, витамин, гликозид, эрдэс бодис агуулдаг” гэж хоол тэжээлийн мэргэжилтэн К.Плотникова хэлэв.

 

1. Хорт хавдраас хамгаална

Ногоон цайгаар хийсэн комбуча нь ердийн ногоон цайтай ижил ашигтай бодис агуулдаг, тухайлбал полифенол, антиоксидант үүрэг гүйцэтгэдэг. Ногоон цай нь холестерин, цусан дахь сахарын хэмжээг бууруулахад тусалдаг бөгөөд энэ нь зүрх судасны өвчин тусах магадлалыг бууруулдаг. Үүнээс гадна ногоон цай тогтмол уудаг хүмүүс түрүү булчирхай, бүдүүн гэдэс, хөхний хорт хавдар тусах эрсдэл багатай байдаг.

2. Хоол боловсруулахад тустай

Уг ундааны найрлага дахь амьд бактери, мөөгөнцөр нь хоол боловсруулах системд тустай. "Комбучагийн зарим шинж чанар нь тараг, айран, даршилсан ногоо, даршилсан байцаа зэрэг эрүүл мэндэд тустай бусад байгалийн исгэсэн хоолтой төстэй" гэж хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Максин Смит тэмдэглэв. Уг ундаа нь гиалуроны хүчил, мукоитин сульфат, хондроитин сульфат, ферментийн ачаар ходоод гэдэсний замын өвчнийг хурдан даван туулахад тусалдаг гэж К.Плотникова нэмж хэлэв. Япон, Хятадад өндөгийг комбучагаар даршилдаг.

3. Булчин, мэдрэлийн системийг бэхжүүлнэ

Комбуча нь халдварыг эсэргүүцэх, булчингийн өсөлт, зүрх судасны болон мэдрэлийн системийн үйл ажиллагааг хэвийн болгоход тусалдаг В бүлгийн витамин агуулдаг.

4. Арьс, үсний байдлыг сайжруулна

Комбучагийн байгалийн хүчил нь гадаад төрх байдалд сайнаар нөлөөлдөг. Хандыг нь гоо сайхны зориулалтаар ашиглаж болно: арьсыг залуужуулах маск дээр нэмж, хаг арилгахын тулд үсээ угаасны дараа зайлж болно. Хятад, Индонезид комбучаны хандаар уламжлалт байдлаар үсийг илүү бат бөх, гялалзсан болгохын тулд зайлж угаана, мөн нүүрээ арчиж арьсыг цайруулж, хөгшрөлтийн толбыг арилгахад түрхэж хэрэглэдэг.

5. Хордлого тайлах үйл ажиллагааг дэмжинэ

Комбуча нь органик хүчил- цууны хүчил, глюкурон, элсэн чихэр, түүнчлэн антиоксидант агуулдаг. Эдгээр нь нянгийн эсрэг үйлчилгээтэй бөгөөд элэгийг биеэс хорт бодисыг зайлуулахад тусалдаг. Эрдэмтэд ундаа, хоолонд агуулагдах антиоксидантууд нь тусгай хүнсний нэмэлтүүдээс илүү эрүүл мэндэд тустай гэж мэдэгджээ.

6. Жингээ хасахад тусална

Комбуча бол нэмэлт жингээс салахад тустай хоолны бүтээгдэхүүн гэдгийг мэргэжилтнүүд тэмдэглэж байна. Өдөр бүр уух нь биеэс хорт бодисыг гадагшлуулж, амттан идэх дуршлыг бууруулж, бодисын солилцоог хэвийн болгодог. Гэсэн хэдий ч та зөвхөн ундааны гайхамшигт хүчинд найдах ёсгүй, зөв хооллолтыг дагаж мөрдөх нь чухал юм.

7. Сэтгэлийн хямралаас аварна

Пробиотикоор баялаг комбуча ундаа нь сэтгэцийн эрүүл мэндийг сайжруулж, сэтгэлийн хямралтай тэмцэхэд тусалдаг. Уг ундааны үрэвслийн эсрэг үйлчилгээ нь сэтгэцийн эмгэгийн зарим шинж тэмдгийг арилгах боломжтой гэж К.Плотникова онцлон тэмдэглэв.

 

Комбучагийн хор хөнөөл

 

Эмийн шинжлэх ухааны доктор Игорь Сокольский эмнэлзүйн судалгаагаар комбучагийн ашигтай шинж чанарыг хараахан нотлоогүй гэж үзэж байгаа бөгөөд түүний үзэж байгаагаар цайны квас гэж нэрлэх нь илүү зөв байх болно гэжээ. И.Сокольский гэртээ хийсэн комбучаг хааяа хэрэглэх нь сөрөг үр дагавартай болохыг тэмдэглэжээ. Түүний хэлснээр, хэрэв та эрүүл ахуйн дэглэмийг мөрдөхгүйгээр ундаа хийвэл эмгэг төрүүлэгч бичил биетүүд үүсэх эрсдэл өндөр байдаг байна. Мөөгөнцөр нь ялангуяа аюултай. Тэд элэгэнд хортой нөлөө үзүүлдэг Aspergillus мөөгөнцрийн бодисын солилцооны бүтээгдэхүүн болох афлатоксиныг үүсгэдэг. Афлатоксин нь зөвхөн 250-300 ° C температурт задарч эхэлдэг.

Комбуча дээр суурилсан ундаа хүчиллэг ихтэй тул хэт их хэрэглэх нь бодисын солилцооны ацидоз үүсч болно- энэ нь биеийн хүчил-суурь тэнцвэрийг зөрчих хэлбэрүүдийн нэг юм гэж И.Сокольский анхааруулав. Энэ нь эргээд ходоод гэдэсний зам, зүрх судасны систем, төв мэдрэлийн тогтолцооны үйл ажиллагаанд сөргөөр нөлөөлнө. Үүнээс гадна алдартай ундаа нь бага хэмжээний архи агуулдаг: 0.5-аас 3 хувь хүртэл. Харьцуулбал, гараар хийсэн шар айраг дунджаар 6 хувиас бага хэмжээний спирттэй байдаг.

Комбуча үс, арьс арчилгаанд тустай ч өдөр бүр хэрэглэх нь таны шүдийг гэмтээдэг. Комбуча нь өндөр хүчиллэг учраас шүдний пааланг элэгдэлд оруулдаг. Мөн тэрээр комбучаг дурлагчдын дунд хар тугалгатай паалангаар бүрхэгдсэн керамик саванд комбуча исгэх үед хар тугалгад хордох тохиолдол байдаг гэж  хэлэв. Ходоодны хүчил ихтэй, гэдэсний шархлаа, бөөр, элэгний үйл ажиллагаа суларсан, цусны даралт багатай, тулайтай хүмүүст комбуча уух хориотой. Комбучагийн жагсаалтад орсон сөрөг шинж чанаруудын улмаас дархлаа султай хүмүүс, жирэмсэн болон хөхүүл эмэгтэйчүүд, бага насны хүүхдүүдэд хэрэглэхийг зөвлөдөггүй.

Эсрэг заалтгүй хүмүүс өдөр бүр 120 миллилитр хүртэл ундаа ууж болно, гэхдээ тийм ч исгэлэн бишийг гэж И.Сокольский тэмдэглэв. Кристина Плотникова "Энэ ундаа нь зөвхөн эрүүл хооллолтын нэмэлт хэрэгсэл болж чадна" гэж дүгнэв.

Эх сурвалж: www.polit.mn