З.БАТЦЭЦЭГ

-Нидерландын эрдэмтэд цай, кофенд хэрэглэх элсэн чихрийн аюулгүй тун нь 5 гр гэв-

 

 

Нидерландын Лейден их сургуулийн эрдэмтэд судалгаа хийж, цай, кофенд элсэн чихэр нэмэх нь биед ямар ч нөлөө үзүүлэхгүй болохыг тогтоожээ. Энэ тухай аравдугаар сарын эхээр PLOS One сэтгүүлд нийтлэгдсэн нийтлэлд дурджээ.

Зохиогчид элсэн чихэр нэмсэн кофе эсвэл цай тогтмол уудаг 3 мянга орчим оролцогчдын мэдээлэлд дүн шинжилгээ хийсэн. Мэргэжилтнүүд ажиглалтын өмнө болон дараа нь хүмүүсийн эрүүл мэндэд өргөн хүрээтэй үзлэг хийж, олон тооны оролцогчдын үхлийн шалтгааныг харгалзан мөн үзсэн.

Үүний үр дүнд ундаанд элсэн чихэр нэмэх нь нас баралттай холбоогүй болох нь тогтоогджээ. Элсэн чихэртэй цай, кофе ууж байсан судалгаанд оролцогчид элсэн чихэр огт уудаггүй хүмүүстэй харьцуулахад эрт нас барах эрсдэлийг нэгээр нэмэгдүүлсэн ба энэ ялгаа хэтэрхий бага байна гэж Голландын эрдэмтэд мэдэгдэв.

Дунджаар судалгаанд оролцогчид цайндаа нэг халбага элсэн чихэр нэмсэн бөгөөд энэ нь ойролцоогоор 5 гр юм. Энэ хэмжээг аюулгүй тун гэж үздэг. Судалгааны зохиогчдын үзэж байгаагаар хийжүүлсэн ундаа, жүүс нь 25 грамм элсэн чихэр агуулдаг тул эдгээр ундаа нь эрүүл мэндэд сөргөөр нөлөөлдөг гэж 360 телевизийн суваг мэдээлэв.

Аравдугаар сарын 26-нд Австрали, Хятадын эрдэмтэд  цай нь цусан дахь глюкозын хэмжээг бууруулдаг гэж мэдээлсэн байна. Энэ нь гэдэснээс элсэн чихрийн шингээлтийг бууруулдаггүй, инсулины үйлдвэрлэлийг нэмэгдүүлдэггүй, харин бөөрөөр глюкозыг гадагшлуулдаг аж. Ерөнхий эмч, хоол боловсруулах эрхтний эмч, докторант Константин Спахов хэлэхдээ, чихрийн шижин өвчний эсрэг цайны ашиг тусыг өмнө нь тэмдэглэж байсан нь үрэвслийн эсрэг үйлчилгээтэй холбоотой юм. Хамгийн тохиромжтой цай бол дүрдэг биш, элсэн чихэргүй жинхэнэ цай юм гэж мэргэжилтэн нэмж хэлэв.

Аравдугаар сарын 17-нд хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Анна Белоусова чихэргүй шоколадны хор хөнөөлийн талаар анхааруулав. NSN-тэй ярилцахдаа мэргэжилтэн зарим нэмэлтүүд нь тааламжгүй гаж нөлөө үзүүлдэг, зарим нь эрүүл мэндэд хортой байдаг тул чихэрлэг амтлагчтай шоколадыг сонгохдоо ухаалгаар хандах хэрэгтэй гэж тайлбарлав. Хоол тэжээлийн мэргэжилтэн stevia болон stevioside, үүнээс гаргаж авсан чихэрлэг гликозид, гаж нөлөөгүй чихэрлэгч гэж нэрлэдэг. Энэ нь аспартам, цикламатаас ялгаатай нь халах үед задралд ордоггүй аж. Stevia бүхий шоколад нь илүү эрүүл байх болно, гэхдээ та түүний амтанд эхлээд дасах хэрэгтэй болно.

Есдүгээр сард шүдний эмч, доктор. Люциа Розакова RT-д ярилцлага өгөхдөө чихэрлэг хоол нь шүдний пааланд хортой нөлөө үзүүлдэг болохыг анхааруулжээ. Түүний хэлснээр хамгийн хортой нөлөө нь элсэн чихэр, шүүс, компот, хийжүүлсэн ундаа юм. Амтат ундааны нэг балга ч гэсэн товрууны бактериас хүчил ялгаруулж, улмаар цоорох процессыг эхлүүлдэг гэж Звезда телевизийн суваг тэмдэглэв.

Наймдугаар сард хоол тэжээлийн мэргэжилтэн Майкл Мосли түргэн кашны хор хөнөөлийн талаар ярьсан. Түүний бодлоор тэнд их хэмжээний элсэн чихэр агуулдаг байна. Нэг аяга уусдаг овъёосны будаа нь гурван хоолны халбага элсэн чихэр агуулж болох ба зарим брэндүүд нэг савалгаанд 16 грамм сахар агуулдаг гэсэн юм.

Эх сурвалж: iz.ru